Tadei Pivk i Azara García es proclamen campions d’Europa de Skyrunning a la Zegama-Aizkorri

01Laura Orgué i Josep Viñas estrenen el palmarès del Kilòmetre Vertical de Zegama en unes condicions climàtiques molt adverses

Zegama va vibrar un cop més amb la cursa de muntanya més emblemàtica del món que arribava a la seva edició número 14, i presentava com a novetat la disputa del Kilòmetre Vertical divendres. Com cada any, milers de muntanyencs van anar a la muntanya per animar i donar escalfor als 540 corredors que van prendre la sortida i que havien de completar una marató de muntanya amb 2700 metres de desnivell positiu i que coronava tres dels cims més emblemàtics d’Euskadi: Aratz, Aizkorri i Aitxuri. La Zegama-Aizkorri Mendi Maratoia 2015 era puntuable per a les Sky Series de les Skyrunner National Sèries i Skyrunning European Championship de la International Skyrunning Federation.

Les altes temperatures de la setmana prèvia a la cursa feien pensar en una marató de Zegama on el fang podria tenir un paper secundari per una vegada, encara que finalment la pluja i el fred no van faltar a la cita amb la carrera i el terreny, si bé no estava xop com en altres edicions, era el característic de la cursa.

La cursa estava més oberta que mai encara amb l’arribada a última hora de Kilian Jornet, set vegades portador de la txapela zegamarra, que arribava sense ritme de competició i arrossegant problemes estomacals del seu viatge al Nepal. El mateix Jornet al costat de la resta de favorits van ocupar les primeres posicions quan es va donar la sortida tot i que Ionut Zinca i Aritz Egea van ser els grans animadors de la primera meitat de cursa imprimint un fort ritme d’inici que els va fer arribar en primera i segona posició, amb un lleuger avantatge sobre Pivk, Jornet, Manuel Merillas, Pere Rullan i Marco di Gasperi en el pas per Sancti Spiritu. Kilian va arribar a comandar la prova tot i que es va ressentir dels seus problemes estomacals i va acabar en la posició 23 rebent un merescut homenatge a meta. L’italià Tadei Pivk, que comptava amb dos podis al palmarès, va prendre el comandament en l’última part de la cursa i encara que no es va aconseguir distanciar fins al final de carrera de Merillas i Rullan, va guanyar amb un temps de 3:48:38. El lleonès Manuel Merillas va ser segon a 36 segons, i el balear Pere Rullan, recentment coronat Campió d’Espanya de Curses per Muntanya en línia FEDME va completar el podi a 01:19.

En categoria femenina totes la travesses apuntaven a Maite Maiora com a principal favorita però les molèsties al genoll li van impedir prendre la sortida. El ventall de candidates també era ampli encara que per sobre de totes destacava Oihana Kortazar, que va sortir disposada a aconseguir el tripleta després dels seus triomfs en 2011 i 2012 i va liderar la cursa a Sancti Spiritu. A partir d’aquest moment Azara García va agafar el liderat i va arribar a meta primera amb un temps de 4:38:36. La segona posició la va ocupar la jove madrilenya Paula Cabrerizo que, encara que va ser una veritable sorpresa, ja havia avisat del seu potencial amb podis en la Copa d’Espanya de Curses per Muntanya i un merescut bronze al Campionat d’Espanya de Curses per Muntanya en línia FEDME. Cabrerizo va entrar a 02:21 i Oihana Kortazar es va haver de conformar amb el tercer esglaó del podi a 03:34 de García.

A més dels punts en joc de les Sky Series, la Zegama-Aizkorri tenia el premi afegit de ser Skyrunning European Championship, amb el que Tadei Pivk i Azara García es coronaros com els millors corredors de l’especialitat.

L’aperitiu a Zegama va ser l’estrena del Kilòmetre Vertical de Zegama, puntuable per a les Vertical Series, que presentava un recorregut molt atractiu de 3.248 metres salvant un desnivell de 1015 metres fins coronar el cim de l’Aitxuri. No obstant això, i a causa del mal temps amb una pluja incessant boira i ratxes de vent de fins a 80 kilòmetres per hora al cim, l’organització va retallar el recorregut fins als 2.800 metres de longitud amb un desnivell positiu de 900 metres. Josep Viñas, va estrenar el palmarès de l’Kilómtro Vertical de Zegama aprofitant les millors condicions del terreny del seu torn de sortida, que amb el pas dels corredors es va anar complicant, i va vèncer amb un registre de 34:22 . El segon lloc va ser per al basc Iñigo Lariz, que va realitzar una excel·lent pujada amb el pitjor dels terrenys i es va quedar a 11 segons del campió i el podi el va completar Didier Zago. En fèmines la victòria va ser per a la gran favorita i una de les millors corredores de verticals del món, la catalana Laura Orgué, que sortint en última posició va aconseguir un registre de 40:23, avantatjant en més de tres minuts a l’andorrana Stephanie Jimenez, ja Vanesa Ortega a 04:21.

Les Sky Series tornaran a la competició el 7 de juny a la Camille Extrem a Isaba, les Ultra Series viatjaran a Madeira per a la disputa de la Santana Ultra SkyMarathon Madeira i les Vertical es traslladaran a Andorra el 20 de juny al Casamanya Extrem Vertical Kilometer d’Ordino.

informa: ocisport

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: