Tom Owens i Laura Orgué guanyadors de l’SkyRace Comapedrosa del circuit de les Skyrunner® World Series de la ISF

2016-07-31-skyrace-comapedrosa-premsa-foto-francesc-llado-0015.jpg
Owens i Orgué van aconseguir els subcampionats del món la setmana passada a Skymarathon® i Vertical respectivament, i avui han demostrat que estan en un estat de forma excel·lent
 Els millors corredors andorrans a l’SkyRace Comapderosa han estat Òcar Casal amb una excel·lent quarta posició i Mireia Molins vint-i-quatrena
Amàlia Bardolet i Joan Manel Valls s’imposen a l’SkyRace Arinsal de 15 quilòmetres
 L’SkyRace Comapedrosa prometia emocions fortes al llarg dels seus 21 quilòmetres i gairebé 2.300 metres de desnivell positiu i com era d’esperar, formant part de les World Series de la International Skyrunning Federation, el nivell i l’emoció han desbordat les expectatives. Tom Owens i Laura Orgué, que van aconseguir sengles subcampionats en Skymarathon® i Vertical Kilometer® fa tan sols una setmana a la Vall de Boí, han vençut amb solvència a Arinsal davant un públic entusiasmat que ha pujat a la muntanya per animar els corredors.

 El retorn de l’SkyRace Comapedrosa a l’elit de l’Skyrunning mundial ha estat una gran festa de la cursa de muntanya. Ja en la jornada prèvia, els grans favorits es van deixar veure per Arinsal i l’ambient que es respirava a la Massana i Andorra era el dels grans esdeveniments esportius. Des del tret de sortida s’ha pogut comprovar que les primeres espases mundials de l’Skyrunning sortien a per totes. Els primers quilòmetres d’ascens fins el pic de les Fonts, al quilòmetre 7.5, han estat rapidíssims amb el basc Aritz Egea trencant la cursa, seguit d’Antonio Alcalde i el francès Alexis Sevennec, mentre per darrere la resta de favorits venien molt junts. La primera part de la cursa acabava amb el descens al refugi del Pla de l’Estany, just abans del temut ascens al pic del Comapedrosa, que amb els seus 2.942 metres és el colós més alt del país. La pujada de 900 metres de desnivell en tan sols dos quilòmetres, l’ha encapçalat Egea, que es mantenia fort en el liderat i semblava que podria mantenir la primera plaça. A pocs segons pujaven Hassan Ait Chaou i Tom Owens, i a poc més d’un minut un segon grup perseguidor amb l’andorrà Òscar Casal al capdavant, Marc Pinsach, Eugeni Gil, Pablo Villa i Alexis Sevennec. Aritz Egea ha coronat primer amb Òscar Casal trepitjant-li els talons i Owens i Sevennec a pocs metres. Semblava que aquí es decidiria el podi però en el descens del cim per la carena i la llarga baixada fins a Arinsal, s’han girat les tornes i Tom Owens s’ha col·locat líder. Egea no ha pogut resistir l’empenta del britànic ni de Hassan Ait Chaou i s’ha vist relegat a la tercera posició al pas per l’últim avituallament. A meta, l’expectació era màxima i Tom Owens ha rebut la calor d’Arinsal trencant el rècord de la cursa, i establint un registre estratosfèric de 2:40:02. Hassan Ait Chaou ha creuat la meta en 2:41:30 i Aritz Egea ha aguantat el podi entrant tercer amb 2:44:24. El corredor local Òscar Casal ha entrat eufòric en quarta posició però s’ha quedat amb la mel als llavis per tan sols 22 segons. Alexis Sevennec ha estat cinquè i Marc Pinsach ha aconseguit una gran sisena posició.
 El categoria femenina la cursa no ha tingut tanta emoció perquè Laura Orgué ha sortit directa cap a la victòria i ha liderat la cursa de principi a fi. A la pujada al pic de les Fonts, Oihana Kortazar seguia molt de prop a Orgué però en el primer descens, amb terreny molt pedregós i de pendent pronunciat, Orgué ha agafat uns segons d’avantatge que resultarien  definitius. Al refugi del Pla de l’Estany, Orgué ha iniciat la pujada al Pic de Comapedrosa amb més de 4 minuts d’avantatge sobre Kortazar, que arribarien a 7 al cim. Per darrere, a poc més de 2 minuts de la basca, Àngela Castelló passava tercera, mantenint a Ragna Debats a ratlla però encara podien mantenir contacte visual. La lluita pel podi es posava interessant però les corredores han aconseguit mantenir les posicions i Laura Orgué també ha rebentat el rècord de la Skyrace Comapedrosa i l’ha fixat en 3:12:52. Oihana Kortazar ha rebaixat el seu registre de 2015 i ha aconseguit la segona posició amb 3:17:18. Àngela Castelló ha entrat exultant en tercera posició amb 3:20:13, Ragna Debats ha estat quarta amb 3:25:22 i la txeca Anna Strakova ha estat cinquena.
 Òscar Casal ha liderat la representació andorrana quedant-se a un pas del podi amb un temps de 2:44:46 i el segon millor corredor andorrà ha estat el seu germà Marc amb 2:52:16, tretzè. Albert Cabanes ha entrat en la posició 46 amb 3:18:41, Lluís Sanvicente ha entrat el 49 amb 3:21:43, Dani Rozados el 51 amb 3:22:51, Sintu Vives el 57 i Adran Guri 58. En noies la millor ha estat Mireia Molins en la posició 23 amb 5:15:05 i Susana Fernandes la 26 amb 5:23:22.
 A la SkyRace Arinsal, de 15 quilòmetres i 1485 metres de desnivell positiu, el nivell també era molt alt i l’andorrà Joan Manel Valls ha estat el gran dominador de la prova i ha vençut amb molt marge sobre la resta de corredors en 1:46:47. La segona posició ha estat per a Sergi Cots, que tornava després d’una lesió, i que ha creuat la meta en 1:56:43, avantatjant en només 10 segons a Aleix Solé, tercer classificat. En fèmines, la corredora cadet Amàlia Bardolet, s’ha imposat amb 2:20:39, amb tan sols 48 segons sobre Maria Gil, segona, i amb 3:18 sobre Eva Mesado, que ha completat el podi. La victòria en categoria cadet se l’han apuntat Aleix Solé i Amàlia Bardolet, tercer i primera, respectivament.
 La SkyRace Comapedrosa 2016 serà recordada per sempre com el retorn a la màxima categoria mundial de l’Skyrunning, com l’edició dels rècords i com el dia en què el públic va prendre les muntanyes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: