Luís Ferrando: “Cal crear escoles esportives municipals de cursa per muntanya”

Luís Ferrando Mestre (Simat de la Valldigna, 1997) és el co-responsable de tecnificació en curses per muntanya de la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana, junt a Ricardo Cherta, i a Luís Fermín Sánchez, vocal de curses per muntanya de la FEMECV. El passat cap de setmana va dirigir l’expedició valenciana al Campionat d’Espanya FEDME en Edat Escolar, a Atarfe (Granada).

3P3 (3 Preguntes 3) al Seleccionador autonòmic de corredors juvenils.

Luís, quina és la teua funció dins la Federació?

La funció principal del responsable de tecnificació de la FEMECV és bàsicament la de servir d’eix o punt d’unió entre la Federació com a institució i el propi esportista en categories menors. Llavors, és la persona que està en contacte directe amb ells/elles, porta un seguiment i control a l’evolució de cada atleta, organitza les activitats i/o els desplaçaments a events com el que havem pogut viure aquest cap de setmana a Atarfe, entre altres. M’agrada pensar que, més que “seleccionadors” (aquesta paraula em causa respecte), som un recurs d’ajuda a l’esportista en categories menors.

Conta’ns una miqueta què ha sigut el Campionat aquest passat cap de setmana?

El Campionat d’Espanya de Curses per Muntanya en Edat Escolar ha sigut un campionat format a la vegada de dos proves, una cursa vertical (1.15 km / 205 m+ per als Infantils i 2.33 km / 390 m+ per als Cadets), disputada en dissabte, i una cursa per muntanya en línea (5.39 km / 263 m+ per a Infantils i 9.24 km / 508 m+ per a Cadets) , disputada diumenge. La prova ha estat dirigida a joves atletes (categoria infantil i cadet) en edat d’especialització esportiva i amb moltes ganes de fer muntanya.

Considere que ha estat una prova clau, ja que és la primera vegada que es du a terme un event d’aquestes característiques dirigit a tan joves atletes. La introducció de joves d’entre 13 i 16 anys al món de les curses per muntanya va a obligar a mig termini, en certa manera, tant a clubs i entitats esportives, organitzadors d’events, com a la propia FEMECV, a tenir-les en compte en aquest esport, fomentar la creació d’escoles esportives de curses per muntanya, d’events dirigits específicament a elles i ells, entre altres.

A quin nivell estem respecte a la resta de federacions? Content amb el resultat general?

No m’atreviria a especificar un nivell de rendiment respecte a la resta de federacions, ja que havem de recordar dos coses: Es tracta del primer Campionat d’Espanya de Curses per Muntanya Individual i per Seleccions Autonòmiques en Edat Escolar. És una novetat i no tenim registres per poder medir l’evolució dels i de les nostres esportistes. I segon, estem parlant, per damunt de tot, de joves corredors i corredores de muntanya, de entre 13 i 16 anys i que, per tant, es troben en formació esportiva.

El que si que tinc molt clar és que aquest event marca l’inici d’una nova generació de corredors i corredores de muntanya i que, per tant, és obligació de les diferents federacions esportives, d’organitzador d’events i de clubs esportius, fomentar aquest esport en categories escolars. Pense que pot ser l’inici i l’incentiu per a que clubs esportius de muntanya s’animen a crear les primeres escoles esportives municipals especialitzades en cursa per muntanya.

Desde la FEMECV estem molt contents amb el resultat. Sabem que cada participant seleccionat va donar el millor d’ell o ella mateix per conseguir la màxima puntuació per a la resta del seu equip. A més, tots puguerem gaudir d’un cap de setmana d’autèntica cursa per muntanya a Atarfe, i estic segur que es tracta d’una experiència que els corredors i les corredores no oblidaran.

Cal destacar l’actuació del nostre equip en categoria Infantil, qui s’alça amb una doble plata, tant a la cursa vertical com a la cursa en línia. I a més, al nostre atleta Diego, qui amb dos actuacions impecables, es va proclamar Subcampió d’Espanya de Cursa per Muntanya a la categoria Infantil-M. El seu company Jordi el va seguir de ben aprop, amb una meritòria 4a posició a la cursa vertical i 7a a la cursa en línea. Però no havem d’oblidar en cap moment que l’objectiu d’aquest campionat és fomentar el nostre esport entre els i les més joves.

Quin és l’objectiu a curt termini (pròximes activitats o competicions de la selecció juvenil), o a mig termini?

Pense que ara mateix l’objectiu de la FEMECV, així com de la resta de federacions esportives de muntanya, ha de ser el de tractar de consolidar la cursa per muntanya en edat escolar, fomentar la participació dels i de les més joves en aquest esport, transmetre a les noves generacions els valors que caracteritzen la FEMECV, especialment l’obligació de cuidar i conservar els nostres paratges naturals, treballar de valent per a que clubs i entitats esportives s’animen a crear les primeres escoles esportives municipals de cursa per muntanya, i estar a disposició d’esportistes i entrenadors/es per tot allò que necessiten i que podem aportar.

La FEMECV es va desplaçar a Atarfe amb els següents corredors i corredores de muntanya:

Infantil-F
Maria Moliner Cañadas (2007)
Claudia Roger Gil (2007)
Noa Jiménez García (2008)
Blanca Aguilera Sistero (2007)

Cadet-F
Aitana Ferrando Muñoz (2006)
Lola Cumba Renau (2006)

Infantil-M
Diego Lledó Díaz (2007)
Jordi Peris Roures (2008)
Marcos Roger Gil (2007)
Daniel Campos Castellano (2007)

Cadet-M
Oriol Llacer Hernández (2005)
Íker Sánchez Esteve (2005)
Xavier Navarrete Peña (2006)
Hugo Prats Roqueta (2006)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: